Comparison of Entrepreneurial Support in Selected Central European Countries During the 2024 Floods - Hodinková, Monika
Výskum sa zameral na formy štátnej podpory určenej pre podnikateľov postihnutých povodňami v septembri 2024. Cieľom bolo porovnať prístupy vybraných štátov strednej Európy, so zameraním najmä na Rakúsko, Českú republiku a Poľsko. Výsledky výskumu ukazujú, že medzi skúmanými krajinami existuje zhoda v niektorých oblastiach podpory, najmä v predĺžení lehôt na podanie daňových priznaní, platení daní alebo preddavkov a tiež v poskytovaní podpory na úhradu mzdových nákladov. Analýza zároveň poukázala na podstatné rozdiely v prístupoch jednotlivých krajín, ktoré sa prejavili najmä v stanovení limitov pre daňovú odpočítateľnosť darov a v odlišnom režime uplatňovania dane z pridanej hodnoty na dary poskytnuté obetiam povodní. V tejto oblasti bol absolútne prelomový prístup Poľska, ktoré zaviedlo nulovú sadzbu DPH na dary poskytnuté osobám v oblastiach postihnutých prírodnou katastrofou. Zreteľne odlišný prístup bol prijatý aj k rozsahu odpočítateľnosti odpisov novonadobudnutého hmotného majetku. Obzvlášť poučné sú opatrenia prijaté v Rakúsku, ktoré umožnili zvýšiť daňovo odpočítateľné odpisy novonadobudnutého majetku, čím sa urýchlila obnova a modernizácia majetku potrebného na vykonávanie podnikateľských činností.