Sugar Price Dynamics at Daily Frequency: A Structural Equation Modelling Approach - Malátková, Tereza
Štúdia skúma vplyv denných fluktuácií na finančných a komoditných trhoch na výnosy z cukru. Pomocou viactrhového štrukturálneho modelu rovníc (SEM) sú identifikované tri latentné konštrukty: Fundament (náhrada za rizikový sentiment), Akcie (akciový trh) a Komodity (komoditný trh). Analýza využíva denné logaritmické výnosy od roku 2005 do roku 2025, pričom chýbajúce pozorovania sú ošetrené pomocou metódy maximálnej pravdepodobnosti s plnou informáciou (FIML) a parametre sú odhadnuté pomocou robustnej metódy maximálnej pravdepodobnosti s robustnými štandardnými chybami (MLR). Konfirmačná faktorová analýza (CFA) preukazuje uspokojivú zhodu modelu, čo naznačuje, že komoditný faktor je primárne formovaný energetickými zmluvami, zatiaľ čo súvislosť medzi akciovými ukazovateľmi a akciovým faktorom je menej výrazná. Štandardné testy validity (HTMT, FornellLarcker) potvrdzujú diskriminačnú validitu latentných konštruktov. V štrukturálnej rovnici sa komoditný faktor javí ako dominantný krátkodobý faktor fluktuácií cien cukru, zatiaľ čo vplyvy akciového sentimentu a fundamentálnych rizikových faktorov sa zmierňujú, keď sa tento kanál zohľadní. Model vysvetľuje mierny, ale ekonomicky významný podiel rozptylu v denných výnosoch z cukru. Tieto zistenia zdôrazňujú prepojenie medzi energetickými a poľnohospodárskymi trhmi a podčiarkujú relevantnosť medzitrhových prepojení pri tvorbe cien komodít. Z praktického hľadiska naznačujú, že stratégie riadenia rizík a hedžingu v sektore cukru by mali byť primárne zosúladené s dynamikou energetických trhov, a nie so širšími ukazovateľmi finančného sentimentu.