Exploring Sustainability in Artificial Intelligence: Balancing Innovation and Environmental Impact? - Barteková, Mária, 1992-
Rýchly rozvoj technológií umelej inteligencie (AI) spôsobil revolúciu v mnohých sektoroch na celom svete, ale jej rastúce výpočtové nároky vyvolávajú obavy o jej udržateľnosť, najmä vo vzťahu k spotrebe energie a vplyvu na životné prostredie. Preskúmanie vzťahu medzi globálnou spotrebou energie, podielom obnoviteľných zdrojov energie, emisiami CO2 a príjmami z AI. Pomocou regresnej analýzy sa skúma, do akej miery sú príjmy z AI korelované so zmenami v modeloch spotreby energie a súvisiacimi vplyvmi na životné prostredie. Zistenia poskytujú kvantitatívne hodnotenie vplyvu AI na dopyt po energii a emisie CO2, pričom zdôrazňujú príležitosti aj výzvy spojené s pokračujúcim rastom AI. Výsledky ponúkajú kritický pohľad na úlohu obnoviteľnej energie pri zmierňovaní environmentálnej stopy technológií AI, čím prispievajú k diskusii o dosiahnutí udržateľnosti v dobe inovácií riadených AI.