Církevní turismus jako faktor prodlužující délku pobytu v Praze - Říkovský, Josef
Skúmanie úlohy náboženského cestovného ruchu v kontexte mestskej destinácie Praha a posúdenie jeho vzťahu s dĺžkou pobytu návštevníkov. Štúdia je založená na rozsiahlom dotazníkovom prieskume zameranom na aktivity a cestovné správanie návštevníkov. Metodologicky analýza kombinuje deskriptívnu štatistiku s lineárnou regresnou analýzou, čo umožňuje identifikovať faktory spojené s dĺžkou pobytu a zároveň kontrolovať ostatné aktivity a motivácie návštev. V prvom kroku sa deskriptívna analýza používa na skúmanie prevalencie náboženského cestovného ruchu medzi návštevníkmi Prahy a jeho diferenciácie podľa krajiny pôvodu. Následne sa na analýzu vzťahu medzi aktivitami jednotlivých návštevníkov a dĺžkou pobytu použije regresné modelovanie. Výsledky naznačujú, že účasť na aktivitách náboženského cestovného ruchu patrí medzi najsilnejšie faktory pozitívne spojené s dlhšou dĺžkou pobytu, a to aj po zohľadnení iných foriem aktivít návštevníkov a cestovných motivácií. Okrem náboženského cestovného ruchu sú s dlhšími pobytmi spojené aj návštevy kultúrnych pamiatok, aktivity súvisiace so wellnessom a zapojenie sa do spoločenského života a zábavy. Naopak, kratšie pobyty sú spojené s turistickými aktivitami a návštevami prírodných atrakcií. Zistenia naznačujú, že náboženský cestovný ruch predstavuje selektívny, ale významný segment dopytu po mestskom cestovnom ruchu, ktorý prispieva k dlhším pobytom a hlbšiemu zapojeniu návštevníkov do destinácie.