Tretie najväčšie slovenské mesto? Početnosť, štruktúra, rozmiestnenie a štatistická evidencia slovenského obyvateľstva v Prahe a v Česku - Martinák, Matej
Poznatky o slovenskom obyvateľstve v Čechách, a najmä v Prahe z hľadiska migrácie, veľkosti populácie, demografickej, socioekonomickej štruktúry a geografického rozloženia s využitím historických a recentných štatistických údajov. Téma Slovákov v Česku je napriek veľkosti a významu tejto skupiny relatívne málo preskúmaná a existujúce poznatky sú roztrieštené v rôznych sociálnych vedách. Možné použiteľné charakteristiky na kvantifikáciu skutočného slovenského obyvateľstva v Prahe a v Česku. Dlhodobá migrácia zo Slovenska do Česka bola potvrdená spolu s koncentráciou v mestských regiónoch.