Understanding the Persistence of Inflation in Argentina: From Peron to Milei - Blejer, Mario I.
Opakované neúspechy Argentíny v dosiahnutí trvalej kontroly inflácie odrážajú nielen zlé technické riadenie, ale aj hlboko zakorenené politické a inštitucionálne nepružnosti krajiny. Hlavnými z nich sú zakorenené korporativistické štruktúry spájajúce peronizmus, organizovanú prácu a štát, ktoré dlhodobo obmedzujú produktivitu a vonkajšiu konkurencieschopnosť. Tieto štrukturálne deformácie vytvorili samoposilňujúcu sa inflačnú dynamiku, ktorá podkopáva stabilizačné úsilie naprieč po sebe idúcimi režimami. Od nástupu do úradu v roku 2023 dosiahla administratíva prezidenta Mileiho výrazné krátkodobé zisky vo fiškálnej rovnováhe a znížení inflácie, no nedávna politická neistota a devízové ​​intervencie zdôrazňujú pretrvávajúce zraniteľnosti. Bez odstránenia politicko-ekonomického dedičstva peronizmu a riešenia nepružnosti trhu práce hrozí zlyhanie aj dobre navrhnutým reformám. Súčasný okamih môže predstavovať poslednú príležitosť Argentíny prelomiť svoju inflačnú pascu a dosiahnuť udržateľnú makroekonomickú stabilitu.