Ireland and the Euro - From Boom to Bust and Beyond - Donovan, Donal
Skúsenosti Írska ako nadšeného zakladajúceho člena eurozóny v roku 1999 sa vyznačovali niekoľkými odlišnými fázami. Počiatočné roky členstva boli svedkami pokračovania bezprecedentného „boomu“ keltského tigra z 90. rokov, ktorý bol do značnej miery poháňaný prílevom priamych investícií amerických nadnárodných spoločností. Avšak s postupom desaťročia írski tvorcovia politík umožnili vznik realitnej bubliny spolu s masívnym nárastom vládnych výdavkov. S nástupom celosvetových finančných turbulencií v roku 2008 sa Írsko ocitlo v najhoršej hospodárskej a finančnej kríze vo svojej histórii, ktorá si vyžadovala núdzovú pomoc od EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB). Po úspešnej implementácii súvisiaceho ozdravného programu však Írsko zaznamenalo veľmi pôsobivé hospodárske a finančné oživenie. Práca sa zaoberá udalosťami pred krízou v rokoch 2008/2009, počas nej a po nej, s osobitným dôrazom na dopad členstva Írska v eurozóne a ponaučenia, ktoré by sa z tejto skúsenosti mohli vyvodiť.