Nový zákon o evidencii tržieb od r. 2026 - Boráková, Marta
Od 1. 1. 2026 nadobudol účinnosť nový zákon o evidencii tržieb, ktorý výrazne rozširuje okruh predávajúcich s povinnosťou používať pokladnicu. Povinnosť evidencie tržieb majú v roku 2026 poskytovatelia všetkých služieb. Nová definícia predávajúceho. Zmeny zákona – zavedenie pokladnice eKasa a virtuálnej registračnej pokladnice namiesto elektronickej registračnej pokladnice. Povinnosti podnikateľa podľa nového zákona o evidencii tržieb a povinnosť predávajúcich používať pokladnicu eKasa od 1. 1. 2026. Zavedenie povinnosti podnikateľov zverejniť oznámenie. Zavedenie povinnosti predávajúceho umožniť kupujúcemu uskutočniť bezhotovostnú platbu za predaj tovaru alebo poskytnutie služby, a to pri tržbe presahujúcej 1 euro. Sankcie za nedodržanie ustanovení. Ukončenie používania pokladnice.