Digital Transformation of Educational Processes in Higher Education: Tendences and Consequences - Davidavičienė, Vida
Správne manažérske rozhodnutia sú nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby procesy digitalizácie vo vzdelávaní boli prospešné, hladké a udržateľné a prinášali hodnotu študentom, fakulte a systému vysokoškolského vzdelávania. Tento článok rozoberá výzvy a problémy procesov digitálnej transformácie vzdelávacích inštitúcií a analyzuje spôsoby, ako tieto procesy riadiť čo najefektívnejším spôsobom, aby sa zvýšila udržateľná konkurencieschopnosť vzdelávacieho systému. Zaoberá sa tým, ako neustále sa meniace digitálne prostredie mení procesy výučby a učenia, hodnotí vplyv digitalizácie na národnej úrovni na riadenie a prevádzkovú efektívnosť univerzít a skúma, ako digitálna transformácia vzdelávacích procesov súvisí s celkovou úrovňou digitalizácie na národnej úrovni. Identifikuje a analyzuje sa potenciálny vzťah medzi pozíciou vysokých škôl v rebríčku QS World University Rankings a úrovňou digitalizácie krajiny. Z tejto štúdie by sa mali identifikovať ďalšie trendy výskumu na zlepšenie riadenia digitálnej transformácie vo vzdelávaní, zabezpečenie jej efektívnosti a dlhodobej udržateľnosti na vysokých školách.