A Better Bullshitter Does Not Have to Be a Bigger Bullshitter: Relations Among Bullshitting Measures and Cognitive and Personality Predictors of Bullshitting Ability - Janičík, Rastislav
Bullshitting, definovaný ako komunikácia, ktorej cieľom je zapôsobiť alebo presvedčiť bez ohľadu na pravdu alebo presnosť, je bežnou súčasťou medziľudských interakcií. Stále však vieme málo o tom, kto dokáže produkovať presvedčivé "kecanie" a konkrétne, či sa táto schopnosť aktívne využíva na riadenie sociálnych dojmov. Zo zmienok osobnosti vykazoval len machiavellizmus malú pozitívnu súvislosť. Naše výsledky poskytujú nové pohľady na individuálne rozdiely medzi producentmi "kecov" a po prvýkrát súčasne skúmajú, či bežne používané merania súvisia s kvalitou, ktoré sú ľudia schopní produkovať.