Why Some Countries Can Survive the Middle-Income Trap - Based on an Empirical Analysis of Different Countries and Regions - Liu, Xiaoshan
Pasca stredných príjmov zásadne odráža výzvu v udržaní hospodárskeho rastu. Aby sa tejto pasci vyhli, je nevyhnutné identifikovať zdroje udržateľného rastu. Systematicky sa skúmajú faktory, ktoré uľahčujú prekonanie pasce stredných príjmov, a to pomocou panelových údajov z 29 krajín v rokoch 1990 až 2022. Na empirické posúdenie vplyvu štrukturálnej transformácie ekonomiky, inštitucionálnej kvality, otvorenosti a účasti na globálnych hodnotových reťazcoch na únik z pasce stredných príjmov sa používa model s dvojitými fixnými efektmi a model s variabilnými koeficientmi. Výsledky naznačujú, že v širšom meradle patentové prihlášky a pozícia v globálnom hodnotovom reťazci pozitívne ovplyvňujú hospodársky rast krajín, ktoré úspešne prekonali pascu, čo naznačuje, že tieto faktory prispievajú k jej prekonaniu. Kvalita politických inštitúcií a obchod s tovarom tiež pozitívne ovplyvňujú rast oboch skupín krajín, hoci ich vplyv na únik z pasce nie je rozhodujúci. Ďalšia analýza zahŕňajúca národné vybavenie odhaľuje, že ľudský kapitál, patentové prihlášky a modernizácia priemyslu vo všeobecnosti podporujú rast v krajinách, ktoré prekonali pascu. Kvalita inštitúcií výrazne zvyšuje rast v krajinách so silnejšími inštitúciami, zatiaľ čo zahraničné investície, obchod s tovarom a postavenie v globálnom hodnotovom reťazci pozitívne ovplyvňujú krajiny s väčšou otvorenosťou voči globálnej ekonomike. Tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť zohľadnenia jedinečných zdrojov krajiny pri dosahovaní hospodárskeho rastu.