Obstacles Faced by Female Employees in Male-Dominated Sectors: Evidence from Turkey - Durmaz, Merve Gözde
Skúmanie prekážok, ktorým čelia zamestnankyne pracujúce v sektoroch v Turecku, kde dominujú muži, spolu so základnými dôvodmi a dôsledkami týchto prekážok. Na dosiahnutie tohto cieľa bol prijatý kvalitatívny výskumný dizajn a boli vykonané hĺbkové rozhovory s 15 zamestnankyňami v zamestnaneckých a administratívnych kategóriách z rôznych sektorov vrátane obrany, strojárstva, administratívy, spravodlivosti, práce, financií a technických služieb. Účastníčky boli vybrané metódou účelového výberu, aby sa zabezpečila diverzita naprieč povolaniami a organizačnými kontextmi. Na údaje z rozhovorov bola aplikovaná tematická obsahová analýza pomocou softvéru MAXQDA. Zistenia ukazujú, že ženy pracujúce v sektoroch, v ktorých dominujú muži, sa stretávajú s rôznymi výzvami, ako je diskriminácia, obmedzený kariérny postup, fyzické ťažkosti, nedostatok rodinnej podpory a sociálne stereotypy. Identifikujú sa individuálne aj organizačné faktory, ktoré ovplyvňujú ochotu žien zostať v povolaní alebo zmeniť ho. Prezentuje aj pozitívne a negatívne prístupy k zamestnankyniam, ako aj praktické návrhy na zníženie diskriminácie na základe pohlavia. Výsledky zdôrazňujú dôležitosť organizačného a spoločenského povedomia o rodovej nerovnosti na trhu práce v Turecku. Štúdia ponúka praktické odporúčania pre tvorcov politík a zástupcov sektorov na rozvoj rodovo inkluzívnych stratégií, ktoré predchádzajú sexizmu na pracovisku a podporujú udržateľné zlepšovanie v sektore.