Pracovná disciplína a právna zodpovednosť v pracovnom práve - Hrtánek, Ladislav
Obsah pojmu pracovná disciplína je síce daný právnou úpravou, ale len demonštratívnym právnym výpočtom. Pokiaľ zamestnanec poruší pracovnú disciplínu opakovane, menej závažným spôsobom, môže mu dať zamestnávateľ výpoveď. Pracovnoprávna zodpovednosť je právnou zodpovednosťou zamestnanca, pričom pre jej vznik musia byť splnené obligatórne právne predpoklady dané právnou úpravou. Pretože je pracovnoprávna zodpovednosť zamestnanca subjektívnou právnou zodpovednosťou, bude sa zisťovať aj miera zavinenia zamestnanca. Pritom zavinenie zamestnanca môže mať buď formu úmyslu alebo nedbanlivosti, ktoré musia byť preukázané.