The Impact of Green Credit Policies on Firm Productivity - Chen, Song
Politika zelených úverov nabáda podniky, aby pri prijímaní finančných rozhodnutí zvažovali svoju environmentálnu stopu, čím povzbudzujú priemyselné odvetvia k transformácii a modernizácii a podnecujú štrukturálne úpravy. Na základe údajov z čínskych spoločností kótovaných na burze A z rokov 2007 až 2019 sa skúma vplyv usmernení pre zelené úvery z roku 2012 na celkovú produktivitu faktorov (TFP) firiem. Použitím stratégie DID sa zistilo, že politika zelených úverov významne neovplyvňuje TFP silne znečisťujúcich podnikov; tento výsledok platí aj po sérii testov robustnosti. Okrem toho sa preukazuje, že silne znečisťujúce podniky, ktoré sú vystavené prísnejším finančným obmedzeniam vyplývajúcim z politického šoku, prispôsobujú svoje produktové štruktúry tak, aby zmiernili nepriaznivé účinky politiky. Nakoniec sa zdôrazňuje úloha vlastníctva podnikov pri zmierňovaní efektívnosti politík zelených úverov na produktivitu.