University Professors’ Level of Performance in the Use of Artificial Intelligence - de Obesso, María de las Mercedes
Európska únia podporuje digitalizáciu ako prostriedok na zvýšenie konkurencieschopnosti svojej ekonomiky a zlepšenie vzdelávacích systémov podľa nových požiadaviek. V dôsledku toho musia univerzity podniknúť strategické kroky, aby sa prispôsobili tejto novej realite. Cieľom tohto výskumu je merať zručnosti profesorov v používaní umelej inteligencie (AI) vytvorením platného dotazníka založeného na nástroji DigCompEdu, ktorý hodnotí kompetencie v oblasti AI. Výskumná otázka si kladie za cieľ preskúmať koreláciu medzi výkonom univerzitných profesorov v oblasti AI a jej vplyvom na vyučovaciu činnosť. Sú stanovené štyri hypotézy, dve sa týkajú učenia a rozvoja digitálnych kompetencií u študentov a dve súvisia s regulačným rámcom a etickými dôsledkami. Zistilo sa, že profesori dosahujú nízke výsledky v používaní nástrojov umelej inteligencie okrem ChatGPT alebo prekladových nástrojov. Profesorom chýba dôvera vo svoju kompetenciu v oblasti umelej inteligencie pri jej aplikácii vo výučbe a výskume. Vzdelávacie inštitúcie neinvestujú do školení v oblasti umelej inteligencie s cieľom rozvíjať kompetencie pedagógov v tejto oblasti. Vysoké školy majú kľúčovú zodpovednosť za riešenie výziev a rizík spojených s používaním umelej inteligencie. Musia zabezpečiť, aby sa umelá inteligencia používala etickým spôsobom, aby sa zachovala akademická integrita a aby nezaostávali vo svojom úsilí školiť profesorov a pripravovať študentov na digitálne zručnosti potrebné na trhu práce.