Entrepreneurship By the Public Sector in the Field of Culture and Destination Management – a Case Study from Jihlava in Czechia - Čihák, Tomáš
Demonštruje sa prístup verejného sektora k podnikaniu v kultúre a cestovnom ruchu. Odhaľuje sledovanie rôznych cieľov v súkromnom a verejnom sektore a prístup k vypracovaniu rozvojových stratégií. Na príklade prípadovej štúdie z Jihlavy v Českej republike prostredníctvom obsahovo-kauzálnej analýzy sa ukazuje, že verejný sektor pri podnikaní nesleduje zisk ako svoj hlavný ekonomický cieľ. Porovnávajú sa výsledky výskumu s využitím metódy fokusových skupín (n=4+1) na určenie podnikateľského plánu kultúrneho objektu z roku 2022 so skutočnou situáciou v roku 2024 (rozhovor, n=3+1). Napriek zhoršeným hospodárskym výsledkom nepredstavuje prevádzkovanie stratového podniku pre verejný sektor významný problém, ak sa aspoň prevádzkový cash flow vyvíja pozitívne. Podnikateľský plán bol vypracovaný v troch variantoch, a to v rokoch 2022 aj 2024, čo predstavuje jedinečný výskumný prístup. Realistický variant, základ pre demonštráciu riadenia verejného sektora vo forme výpočtu cash flow, znamená ziskovú činnosť v kultúrnom objekte vo forme atraktívnej expozície.