K (ne)záväznosti výsledkov slovenského miestneho referenda: Priama demokracia kontra/pro VZN - Búran, Martin
Článok, na podklade analýzy zákonnej úpravy, nedávnej rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky a odbornej literatúry rozoberá záväznosť inštitútu priamej demokracie na lokálnej úrovni (konkrétne na úrovni slovenských obcí a miest) – miestne referendum. Táto záväznosť je autorom hodnotená, až na výnimky stanovené všeobecnou, ale aj špeciálnou legislatívou, ako politická, nie právna. V nadväznosti na argumentáciu, ktorú autor v článku prezentuje, následne zaujíma stanovisko, že miestne referendum tak, ako je v súčasnej podobe vymedzené, nie je schopné vstupovať do normotvorného procesu.