European NATO Fiscal Space before and under the Russo-Ukrainian War - Kutasi, Gábor
Hrozba vojny obmedzuje fiškálny priestor prostredníctvom priamych fiškálnych položiek a nepriamych makroekonomických tokov. Rusko-ukrajinská vojna zvýraznila fiškálnu výzvu rastúcej potreby vojenských výdavkov v rôznych regiónoch Európy. Táto štúdia skúma vplyv hrozieb súvisiacich s vojnou na fiškálnu kapacitu európskych krajín NATO. Výskum využíva klastrovú analýzu na vyhodnotenie pripravenosti týchto krajín realokovať fiškálne zdroje v reakcii na tieto tlaky. Okrem toho článok využíva dynamický panelový regresný model zovšeobecnenej metódy momentov (GMM) na posúdenie vplyvu determinantov fiškálneho priestoru a geopolitických rizikových faktorov na vojenské výdavky. Klastrové premenné sú: vojenské výdavky na obyvateľa v USD, riziko verejných financií vyjadrené ako spread swapov úverového zlyhania (CDS), hrubý verejný dlh predstavujúci prvotný hriech, daňovo-daňové zaťaženie ako zmierňujúca položka realokácie výdavkov, Giniho koeficient ako pôvod potrieb sociálnych výdavkov a nakoniec vzdialenosť od Ruska ako tlak vojenskej hrozby na verejné financie.