Consumer Trust in Artificial Intelligence: A Systematic Literature Review Using Prisma Guidelines - Lukianenko, Anastasiia
Systematická literárna analýza skúma, ako je dôvera spotrebiteľov v umelú inteligenciu (AI) konceptualizovaná, meraná a ovplyvňovaná v marketingových kontextoch. Pomocou smerníc PRISMA 2020 bolo analyzovaných 64 empirických štúdií publikovaných v rokoch 2017 až 2024 v časopisoch s hodnotením ABS. Zistenia zdôrazňujú, že dôvera je kľúčovým faktorom prijatia, spokojnosti a angažovanosti AI, najmä v elektronickom obchode, bankovníctve a marketingu na sociálnych sieťach. Väčšina štúdií definuje dôveru prostredníctvom kognitívnych dimenzií, ako sú kompetencia a spoľahlivosť, zatiaľ čo emocionálne alebo vzťahové aspekty sa riešia menej často. Dôvera sa bežne meria pomocou Likertových škál hodnotených samotnými používateľmi s malým využitím behaviorálnych alebo longitudinálnych údajov. Medzi ovplyvňujúce faktory patria atribúty dizajnu AI, charakteristiky používateľov a kontextové prvky, ako je reputácia značky. Prehľad identifikuje nedostatok jednotných teoretických modelov a obmedzený výskum afektívnej dôvery, generatívnej AI a nedostatočne zastúpených skupín používateľov, čo ponúka jasné smery pre budúci výskum.