Gender Gap in Performance Evaluation. Are Women Stricter? - Hedija, Veronika
Táto štúdia skúma prítomnosť rodovej zaujatosti v hodnotení výkonnosti, s osobitným zameraním na to, či sa hodnotenia líšia na základe pohlavia aktérov. Na vzorke českých študentov ekonomického zamerania výskum skúma, či pohlavie ovplyvňuje hodnotenie prezentácií seminárnych prác študentmi. Na analýzu vzťahu medzi pohlavím hodnotiteľa a študenta a pravdepodobnosťou získania najvyššej známky sa používa binárny logistický regresný model. Výsledky naznačujú, že hodnotiteľky sú vo všeobecnosti prísnejšie ako hodnotitelia mužského pohlavia, čo výrazne znižuje pravdepodobnosť vysokého hodnotenia. Neexistujú však dôkazy o tom, že by študenti mužského pohlavia dostávali priaznivejšie hodnotenia ako ich ženské náprotivky, ani o tom, že by jednotlivci uprednostňovali študentov rovnakého pohlavia.