Modeling Cost- and Value-Oriented Information Flows in Manufacturing Enterprises - Kočí, Jan
Posúdenie nákladovej efektívnosti práce s výrobnými údajmi naprieč vrstvami riadenia (linka–závod–skupina) a ukázať, ako možno kvantifikovať náklady na zber, prenos, ukladanie a spracovanie údajov v bežnej prevádzke. V automobilovom priemysle bola vykonaná kvantitatívne orientovaná prípadová štúdia, v ktorej boli odvodené mesačné prevádzkové náklady pre referenčný tok údajov podľa jednotlivých vrstiev na základe interných prevádzkových údajov a verejne dostupných cenníkov a štatistík. Vzťahy pre výpočet nákladov sú založené na princípoch celkových nákladov na vlastníctvo a kalkulácie nákladov na základe činností, ako aj na viacúrovňovom pohľade na tok informácií; poskytujú sa formulácie použitých vzťahov a ich rozdelenie do vrstiev. Hlavným výsledkom je demonštrácia rozdielov v odhadovaných nákladoch medzi vrstvami.