Balík CMDI: největší změna bankovní ochrany vkladů za poslední dekádu. Co čeká klienty, banky i stát? - Sobková, Martina
Európska únia stojí pred najväčšou premenou systému poistenia vkladov a bankovej krízy od finančnej krízy v roku 2008. Balík legislatívnych zmien CMDI (Crisis Management and Deposit Insurance) má posilniť stabilitu bánk, zvýšiť ochranu vkladateľov a zamedziť situáciám, kedy pády finančných inštitúcií dopadajú na štátne rozpočty. Reforma prichádza v čase, kedy Európa čelí kombinácii neistoty, rastúcich úrokových sadzieb, poklesu hodnôt nehnuteľností a vysokej inflácie - teda prostrediu, ktoré je náchylnejšie na finančné otrasy ako v predchádzajúcich rokoch. Zároveň sa nová zmena týka aj systému poistenia vkladov vo všetkých členských krajinách EÚ.