Recyklácia olejov a mastí z domácností - Maslen, Michal
Príspevok sa venuje problematike nakladania s použitými kuchynskými olejmi a tukmi z domácností, a to z environmentálneho aj právneho hľadiska. Analyzuje negatívne dôsledky nesprávnej likvidácie uvedených odpadov na vodné zdroje, kanalizačné systémy a ekosystémy. Osobitná pozornosť je venovaná právnej úprave v Slovenskej republike a v práve Európskej únie vrátane zaradenia kuchynských olejov v katalógu odpadov a možností ich zhodnocovania. Príspevok približuje aj technologické postupy recyklácie a praktické príklady dobrej praxe zo slovenských samospráv. Poukazuje na rastúci význam použitých olejov, ako suroviny pre výrobu biopalív a potrebu efektívnejšieho zberu a kontroly ich využívania.