The Unfinished Turów Crisis: Political-Geographical Analysis of the German-Polish Dispute - Boháč, Artur
Spor o lignitovú baňu Turów, ktorá sa nachádza v Poľsku neďaleko hraníc s Českom a Nemeckom, ilustruje komplexnú interakciu environmentálnych obáv, cezhraničnej správy a viacúrovňovej politiky v strednej Európe. Zatiaľ čo česko-poľská kontroverzia bola uzavretá v roku 2022 bilaterálnou dohodou, nemeckí aktéri, najmä mesto Žitava, mimovládne organizácie a regionálni politici, naďalej nesúhlasia s rozširovaním bane a tvrdia, že ohrozuje podzemnú vodu, kvalitu ovzdušia a miestnu stabilitu na nemeckom území. Táto práca skúma nemecko-poľský spor, porovnáva ho s česko-poľským prípadom a identifikuje stratégie, aktérov a inštitúcie, ktoré formujú jeho priebeh. Výskum kombinuje analýzu akademických a politických zdrojov, cezhraničných štatistík a právnych dokumentov s kvalitatívnymi poznatkami z rozhovorov a konferenčných prejavov, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2022 až 2023. Zistenia ukazujú, že na rozdiel od českého prípadu chýba nemecko-poľskému sporu silná účasť na úrovni štátu, čo ponecháva miestne samosprávy a mimovládne organizácie na čele právnych sťažností na Európsku komisiu a poľské súdy. Napriek aktívnej diskusii o sekuritizácii a podpore medzinárodných mimovládnych organizácií čelia nemecké snahy prekážkam kvôli prominentnému postoju Poľska, slabej viacúrovňovej správe vecí verejných v stredovýchodnej Európe a rozdielnym stratégiám energetickej transformácie. Analýza ukazuje, že prípad Turów je environmentálnym a zdrojovým konfliktom a pozičným hraničným sporom, čím zdôrazňuje limity mechanizmov EÚ na riešenie konfliktov. Zdôrazňuje nerovnováhu medzi národnými a miestnymi aktérmi a pretrvávajúce periférne asymetrie v trojhraničnom regióne.