Konec starých časů: korporátní a investiční bankovnictví pod tlakem geopolitiky - Keramidas, Tomáš
Korporátne a investičné bankovníctvo stojí na prahu jednej z najväčších transformácií za posledné roky. Hoci sektor v roku 2024 dosiahol rekordné tržby vo výške 3 bilióny dolárov a jeho priemerná návratnosť kapitálu výrazne prekonala náklady na kapitál, tradičné obchodné modely prestávajú stačiť. Banky čelia bezprecedentnej kombinácii geopolitickej nestability, technologických zmien, nástupu nebankových konkurentov a rýchleho rozvoja umelej inteligencie. Práve týmto výzvam sa venuje štúdia s názvom Korporátne a investičné bankovníctvo v ére volatility, umelej inteligencie a nebankových konkurentov od McKinsey, ktorá analyzuje nielen súčasný stav odvetvia, ale predovšetkým jeho budúce smerovanie.