Zmena kvalifikácie transakcie a jej vplyv na uznanie oslobodenia od dane - Jarošová, Beáta
Dodanie tovaru, ktorý je zaslaný alebo prepravený predávajúcim alebo nadobúdateľom tovaru (kupujúcim) do miesta určenia mimo EÚ, je oslobodené od DPH, pričom v súvislosti s nadobudnutím tohto tovaru vzniká právo na odpočítanie dane. Cieľom oslobodenia od dane pri takomto dodaní tovaru mimo EÚ je zabezpečiť zdanenie predmetných dodaní tovaru v mieste jeho určenia, t. j. v mieste, kde sa tovar spotrebuje.