Team Effectiveness in a Virtual Environment: The Role of Trust and Knowledge Sharing - Hodzic, Naida
V posledných rokoch sa výskumné úsilie zameriava na pochopenie virtuálnych prostredí a dôležitosť spolupráce v takýchto prostrediach. Rozšírenie práce na diaľku, ktoré zhoršila globálna pandémia a meniaca sa dynamika pracovnej sily, znamená, že organizácie sú čoraz viac závislé od rozptýlených tímov. Budovanie dôvery vo virtuálnych tímoch je kľúčové pre podporu efektívnej spolupráce a dosiahnutie spoločných cieľov. Dôvera znižuje neistotu, podporuje spoluprácu a uľahčuje otvorenú komunikáciu medzi členmi tímu. Budovanie dôvery vo virtuálnych kontextoch je náročné kvôli obmedzeným osobným interakciám. Okrem toho zdieľanie znalostí zohráva kľúčovú úlohu pri zlepšovaní efektívnosti tímu tým, že umožňuje zdieľanie informácií a riešenie problémov. Nedostatok fyzickej blízkosti vo virtuálnych prostrediach je prekážkou spontánneho zdieľania znalostí a zdôrazňuje kritickú potrebu kultúry, ktorá podporuje zdieľanie znalostí.