Taxation of Still Wine in the Czech Republic - Šmid, Marek
Článok sa zaoberá zdanením tichého vína v Českej republike s cieľom kvantifikovať fiškálny vplyv zavedenia nenulovej sadzby spotrebnej dane na príjmy zo spotrebných daní a DPH. Pomocou analytického prístupu založeného na údajoch o spotrebe, výrobe, cene a elasticite dopytu štúdia ukazuje, že zdanenie tichého vína má výrazný potenciál zvýšiť príjmy verejných rozpočtov. Pri zosúladení sadzieb tichého a šumivého vína by daňové príjmy vzrástli o 4,7 až 5,3 miliardy CZK. Štúdia zároveň formuluje odporúčania na odstránenie zvýhodnenia tichého vína oproti šumivému, pri súčasnej podpore malých vinárov, ktorých by zdanenie zasiahlo viac než veľkých producentov.