Výkon právomocí obcami - Hrtánek, Ladislav
Pri výkone právomocí obcami možno rozlišovať originálne právomoci a decentralizovaný výkon štátnej správy. Originálne kompetencie obcí sú im dané priamo platnou právnou úpravou. Ide trebárs o výkon správy dani a poplatkov alebo o správu obecného majetku. V prípade decentralizovanej štátnej správy sú to kompetencie obcí, ktoré boli na ne prenesené zo štátnej správy. V prípade výkonu decentralizovanej štátnej správy môžu obce využiť činnosť spoločného obecného úradu, ktorému taktiež bude venovaná pozornosť.