Odstupné a odchodné u zamestnávateľa - Mintál, Ján
Zákonný nárok na odstupné a odchodné vzniká podľa Zákonníka práce len zamestnancovi pracujúcemu na základe pracovnej zmluvy a nie na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných popri pracovnom pomere. Zákonník práce ustanovuje možnosť poskytnutia odstupného a aj odchodného, samozrejme za predpokladu splnenia presne ustanovených podmienok. Poskytnutie jedného nároku však nevylučuje poskytnutie druhého, nakoľko sa poskytujú z principiálne rozdielnych dôvodov.