Práva a povinnosti dieťaťa, žiaka a ich zákonných zástupcov - Tichý, Miroslav
Zákon č. 245/ 2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) stanovuje nielen princípy, ciele, podmienky, rozsah, obsah, formy a organizáciu výchovy a vzdelávania v školách, či dĺžku a plnenie povinnej školskej dochádzky, ale aj práva a povinnosti detí a žiakov, rodičov, alebo inej fyzickej osoby než rodiča, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, poručníka alebo opatrovníka.