Determinanty dostupnosti AI talentu v európskych ekonomikách - Mura, Ladislav, 1979-
Štúdia analyzuje, ako jednotlivé dimenzie indexu pripravenosti na umelú inteligenciu (AIPI) ovplyvňujú dostupnosť špičkového AI talentu v európskych krajinách. Pomocou Random Forest modelu s krížovou validáciou a interpretácie SHAP hodnôt identifikuje nelineárne vzťahy a prahové efekty, pri ktorých faktory ako inovačné kapacity, digitálna infraštruktúra, regulačný rámec a úroveň ľudského kapitálu začínajú pozitívne prispievať k výslednému Talent indexu. Výsledky potvrdzujú výraznú asymetriu medzi krajinami a poukazujú na potrebu cielenej, integrovanej politiky zameranej na budovanie konkurencieschopného AI ekosystému.