Subjective Job Satisfaction of Employees and Their Willingness to Accept a New Job from the Perspective of Selected Socio-Demographic Characteristics - Bulková, Kristína
Skúmanie štatisticky významných vzťahov medzi vekom respondentov, úrovňou vzdelania a dĺžkou pracovnej praxe a ich subjektívnou spokojnosťou s prácou. Okrem toho sa skúmajú rozhodnutia zamestnaných respondentov ohľadom prijatia lepšej pracovnej ponuky vo vzťahu k veku, vzdelaniu a pracovným skúsenostiam. Subjektívna spokojnosť s prácou sa merala pomocou Likertovej škály, zatiaľ čo rozhodnutie prijať lepšiu prácu sa hodnotilo pomocou troch možností odpovede: áno, nie a nerozhodnutý. Zistenia odhaľujú niekoľko štatisticky významných výsledkov. Najvyššia úroveň subjektívnej spokojnosti s prácou bola zistená u respondentov vo veku od 29 do 44 rokov. Ochota prijať lepšiu prácu bola najvýraznejšia u respondentov v mladších vekových kategóriách. Okrem toho, najvyšší podiel respondentov, ktorí uvádzali pozitívnu spokojnosť s prácou, bol pozorovaný u respondentov s vysokoškolským vzdelaním. Vysoká úroveň spokojnosti s prácou bola evidentná aj u respondentov s viac ako štyrmi rokmi pracovnej praxe. Táto skupina zároveň preukázala ochotu prijať lepšiu pracovnú ponuku.