Legal, Economic and Ethical Limits and Challenges of Artificial Intelligence in Human Resource Management - Bobíková, Petra
Rýchly rozvoj umelej inteligencie (AI) zásadne transformuje procesy riadenia ľudských zdrojov, vytvára nové príležitosti a zároveň prináša komplexné právne, ekonomické a etické výzvy. Analýza limitov a možností implementácie AI v rôznych oblastiach riadenia ľudských zdrojov z pohľadu zamestnávateľa, s osobitným dôrazom na ochranu práv zamestnancov ako slabšej strany v pracovnoprávnych vzťahoch. Osobitná pozornosť sa venuje predzmluvnej fáze zamestnania, najmä procesu náboru, kde nasadenie nástrojov AI vyvoláva kritické otázky týkajúce sa dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania a zákazu diskriminácie. Skúmanie spracovania osobných údajov v kontexte automatizovaného rozhodovania a skúmanie kľúčových otázok, ktoré musia zamestnávatelia riešiť, aby správne navrhli interné politiky a postupy. Napokon článok ponúka technologickú perspektívu, pričom zdôrazňuje dynamický rozvoj schopností AI a ich potenciálny vplyv na právne, etické a organizačné rámce riadenia ľudských zdrojov. Cieľom je prispieť k akademickej diskusii o právne konzistentnom a udržateľnom využívaní umelej inteligencie v kontexte zamestnanosti.