Value Chains and Innovation Ecosystems: How Digitalization Shapes Competitiveness and Sustainability in the Wood-Processing Sector - Dzianová, Lucia
Rastúci tlak na udržateľnosť, dekarbonizáciu a digitalizáciu mení spôsob, akým slovenské podniky v drevospracujúcom priemysle budujú konkurencieschopnosť. Skúmanie, ako digitálne technológie, udržateľné inovácie a hodnotové reťazce poháňajú prechod na obehové a klimaticky neutrálne hospodárstvo. Zameranie sa na inteligentný priemysel, internet vecí (IoT) a umelú inteligenciu (AI), ktoré zvyšujú efektívnosť využívania zdrojov, znižujú vplyv na životné prostredie a umožňujú transparentné riadenie dodávateľského reťazca. Dôraz sa kladie na inovačné ekosystémy - spoluprácu medzi firmami, startupmi a regionálnymi aktérmi - pri uplatňovaní princípov ESG. Zistenia zdôrazňujú potrebu digitálne riadenej a na udržateľnosť orientovanej integrácie dodávateľov a zákazníkov, ktorá vytvára synergie v rámci inteligentných, zelených regiónov Slovenska, pričom poukazujú na prekážky, ako sú nízke investície do zelených inovácií, obmedzená technologická pripravenosť a nedostatočné zelené zručnosti. Pozitívne príklady, ako napríklad platforma SmartHead, ukazujú, že prepojenie technológií s udržateľnosťou umožňuje transparentné reportovanie ESG, buduje dôveru a vytvára hodnotu pre ľudí, planétu a podniky.