Data-Driven Marketing and Digital Intelligence: Measuring Maturity in Slovak Organizations - Reiter, Miroslav
Skúmanie úrovne zrelosti marketingu riadeného dátami a využívanie nástrojov digitálnej inteligencie v slovenských organizáciách. Na základe kvantitatívneho prieskumu (n = 124), ktorý zahŕňa tri kľúčové dimenzie: nástroje marketingovej automatizácie, správu údajov o životnom cykle zákazníkov a analýzu sociálnych médií, štúdia identifikuje, ako organizácie integrujú údaje do svojich strategických a operačných marketingových procesov. Výsledky ukazujú, že zatiaľ čo väčšina respondentov aktívne používa online nástroje, ako sú newslettery, chatboty a systémy umelej inteligencie, správa údajov často zostáva fragmentovaná na viacerých platformách. Významná časť organizácií zhromažďuje údaje o zákazníkoch počas celého ich životného cyklu, ale analytické využitie je stále obmedzené. Okrem toho iba polovica opýtaných organizácií systematicky analyzuje údaje zo sociálnych médií, čo naznačuje rozdiel medzi digitálnou infraštruktúrou a strategickou aplikáciou údajov. Zistenia zdôrazňujú potrebu komplexnej integrácie CRM (Customer Relationship Management), pokročilej analýzy údajov a silnejšieho prepojenia medzi marketingovou inteligenciou a rozvojom digitálnej zrelosti.