Migrant ako číslo. Absencia empatie v migračnom diskurze - Štefančík, Radoslav, 1976-
Príspevok identifikuje prejavy empatie v slovenskom migračnom diskurze. Problémom migračného diskurzu je absencia migrantov ako aktérov diskurzu. Migranti nie sú rozprávačmi udalostí. Existuje diskurz o migrantoch, ale nie od migrantov, čo vedie k stereotypom a nedostatku neutrality v tom, ako sú migranti zobrazovaní. Vo výskume migračného diskurzu dominuje myšlienka ohrozenia domáceho obyvateľstva, pretože hlavnými aktérmi diskurzu sú politici. Príspevok predstavuje hlavné politické naratívy o migrácii a odpovie na otázku, či niektoré z nich počítajú s empatiou ako prístupom k migrantom.