Tax Competition in the Era of Financial Globalization: An Empirical Non-Linear Analysis for European Countries - Didinmez, İrem
Empirické skúmanie, ako finančná globalizácia ovplyvňuje daňovú konkurenciu, so zameraním na implicitné a efektívne daňové sadzby v 29 európskych krajinách v období rokov 2010 – 2021. Zistenia z lineárneho dynamického panelu naznačujú, že zatiaľ čo finančná globalizácia zvyšuje implicitné daňové sadzby z práce a spotreby, vyvíja tlak na znižovanie sadzieb dane z príjmov právnických osôb. Nelineárna analýza ďalej odhaľuje prahové efekty, kde vplyv finančnej globalizácie sa mení v závislosti od jej intenzity. Tieto výsledky zdôrazňujú kľúčovú úlohu úprav daňovej politiky v reakcii na globalizáciu a zdôrazňujú potrebu medzinárodnej koordinácie regulácie na zmiernenie nepriaznivých účinkov daňovej konkurencie.