ESG Resilience Amid Financial Distress: the Role of Board Gender Diversity in EU Firms - Yilmaz Ozekenci, Süreyya
Investori často vnímajú finančnú tieseň, definovanú ako neschopnosť spoločnosti včas splácať svoje dlhy, ako znak klesajúcej úverovej bonity. Pri rozhodovaní však zohľadňujú aj nefinančné údaje, ako sú environmentálne, sociálne a riadiace (ESG) aktivity firiem. Štúdia skúma vplyv finančných ťažkostí na ESG skóre firiem v Európskej únii (EÚ). Využíva pri tom modely s fixnými efektmi (FE) a náhodnými efektmi (RE), spoločne s metódou združených najmenších štvorcov (Pooled OLS) a estimátormi CCEMG (Common Correlated Effects Mean Group) a AMG (Augmented Mean Group). Panelové údaje pokrývajú roky 2013 až 2023. Na preskúmanie vzťahu medzi finančnou tiesňou a skóre ESG štúdia používa premennú rodovej diverzity v predstavenstve, ktorá odráža pomer zastúpenia žien a mužov v predstavenstve firmy, ako moderujúci faktor. Altmanovo Z-skóre sa používa ako indikátor finančnej tiesne. Zistenia naznačujú, že firmy, ktoré zažívajú väčšie finančné ťažkosti, majú tendenciu mať vyššie skóre ESG. Vyššie percento žien v predstavenstvách spoločností počas období finančných ťažkostí však tento vzťah zmierňuje v celkovom skóre ESG, ako aj v jednotlivých zložkách. Podľa autorov má vysoké percento žien v riadiacich orgánoch firiem počas finančných ťažkostí negatívny vplyv na skóre ESG vo vzorke firiem v EÚ. Tento výskum prináša cenné poznatky o tom, ako finančná tieseň a rodová diverzita v predstavenstvách interagujú.