Model Transparency: Integrating XGBoost with SHAP for Explainable Machine Learning - Bednařík, Andrej, 1998-
Článok skúma integráciu algoritmu XGBoost s hodnotami SHAP s cieľom vyvážiť predikčný výkon a interpretovateľnosť modelu. XGBoost je všeobecne uznávaný pre svoju vysokú presnosť a účinnosť, no jeho súborová štruktúra sťažuje interpretáciu interného rozhodovacieho procesu. SHAP ponúka teoreticky podložený rámec založený na Shapleyho hodnotách, ktorý umožňuje globálne aj lokálne vysvetlenia správania modelu.