Unemployment and Remittances Nexus in Central, Eastern and Southeastern Europe - Bojadjieva, Daniela
Článok analyzuje vplyv remitencií na nezamestnanosť vo vybraných krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy (CESEE) v rokoch 1998 – 2021, pričom využíva rámec „Novej ekonómie pracovnej migrácie“ (New Economics of Labor Migration). Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, ktoré sa zameriavali najmä na ekonomický rast a chudobu, práca odhaľuje, že hoci remitencie v krátkodobom horizonte zvyšujú nezamestnanosť (znížením participácie pracovnej sily – tzv. „efekt závislosti“), v dlhodobom horizonte ju znižujú, keďže zmierňujú finančné obmedzenia a podporujú tvorbu pracovných miest.