From Life Cycles to Path Dependence: Ecotourism Path Formation in SIKKIM (India) - Matlovičová, Kvetoslava, 1971-
Rozvoj turistických destinácií sa tradične interpretuje pomocou lineárnych a cyklických modelov, ako je životný cyklus turistickej oblasti (TALC). Rastúca neistota, environmentálne obmedzenia a krízové udalosti však poukazujú na limity týchto deterministických prístupov. Štúdia reaguje na narastajúcu potrebu alternatívnych koncepčných rámcov aplikovaním evolučnej perspektívy a perspektívy závislosti od zvolenej cesty (Path Dependence) pri skúmaní rozvoja ekoturizmu v Sikkime (India). Trajektória cestovného ruchu v tomto himalájskom štáte bola výrazne ovplyvnená geopolitickými, inštitucionálnymi a environmentálnymi faktormi. Primárnym cieľom štúdie je porovnať vysvetľovaciu schopnosť modelu TALC s prístupom založeným na závislosti od zvolenej cesty pri interpretácii dlhodobého vývoja turizmu v Sikkime a identifikovať kľúčové historické rozhodnutia a inštitucionálne mechanizmy, ktoré formovali jeho súčasné smerovanie orientované na ekoturizmus. Výskum tiež hodnotí budúce výzvy súvisiace s udržateľnosťou a odolnosťou v kontexte pokračujúceho rastu a externých šokov. Štúdia je založená na zmiešanom metodickom prístupe, ktorý kombinuje kvantitatívnu analýzu príjazdov turistov (1993 - 2024) - vrátane zloženej ročnej miery rastu a trendových projekcií - s kvalitatívnou analýzou strategických dokumentov, regulačných rámcov a kľúčových politických a inštitucionálnych bodov obratu v rozvoji turizmu. Štúdia ukazuje, že evolučné prístupy a prístupy založené na závislosti od zvolenej cesty ponúkajú spoľahlivejší rámec na pochopenie nelineárneho rozvoja turizmu než klasické modely životného cyklu.