The Impact of Artificial Intelligence on the Labour Market - Zsinkó, Máté
Technologický pokrok a hospodársky rast išli v uplynulom storočí ruka v ruke, čo si vyžadovalo neustále prispôsobovanie trhov práce. Historicky trhy práce preukázali značnú prispôsobivosť zmenám v ekonomickej štruktúre, čo viedlo k výraznému zvýšeniu produktivity. Dnes sa však väčšina analýz zhoduje v tom, že do konca desaťročia sa predpokladá, že približne 20 percent pracovných miest v rozvinutých krajinách bude ovplyvnených šírením umelej inteligencie a automatizácie, a v Maďarsku by to mohlo ovplyvniť takmer 1 milión pracovných miest. Používanie nových technológií môže niektoré pracovné miesta zrušiť, vytvoriť nové a prispieť k zvýšeniu produktivity najmä doplnením existujúcich pracovných procesov.