A Knowledge-Driven Scheduling Architecture Integrated with a Digital Twin - Mišút, Martin, 1962-
Moderné výrobné systémy fungujú v podmienkach vysokej variability, neistoty a skráteného rozhodovacieho času, čo obmedzuje použiteľnosť klasických optimalizačných a statických heuristických plánovacích prístupov. Tento článok navrhuje architektúru plánovania založenú na znalostiach integrovanú s digitálnym dvojčaťom na podporu adaptívneho rozhodovania v dynamických výrobných prostrediach. Rámec kombinuje kontextovo citlivé obmedzenie stratégie, viackriteriálne hodnotenie a simulačnú validáciu v rámci štruktúry s uzavretou slučkou. Stratégie plánovania sa dynamicky vyberajú a zoradzujú na základe podmienok systému v reálnom čase a pred nasadením sa validujú prostredníctvom vysoko presných simulácií digitálneho dvojčaťa. Je prezentovaný formálny matematický model architektúry. Navrhovaná architektúra vytvára základ pre budúcu empirickú validáciu v priemyselnom prostredí.