Game Theory and Inter-Company Data Sharing for AI Model Training - Novak, Stefan Otto, 2001-
Práca skúma, ako možno teóriu hier použiť na modelovanie a navrhovanie stratégií zdieľania údajov medzi firmami vyvíjajúcimi umelú inteligenciu. Skúma konkurenčné aj kooperatívne prostredie a analyzuje, ako stimuly, štruktúra trhu, obavy o súkromie a dizajn platformy ovplyvňujú výsledky zdieľania údajov. Diskutuje sa o dvoch základných modeloch: nekooperatívnej hre medzi konkurenčnými firmami a kooperatívnom modeli zahŕňajúcom Shapleyho alokáciu hodnoty. Štúdia zdôrazňuje, kedy môže byť zdieľanie údajov stabilné, spravodlivé a prospešné pre inovácie, a zároveň identifikuje potenciálne riziká pre hospodársku súťaž a blahobyt spotrebiteľov.