Detection of Artifacts in AI-Generated Portraits Using Frequency and Texture Analysis (FFT, DCT, LBP/GLCM) - Procházka, Peter, 1968-
Článok prezentuje priebežné výsledky prebiehajúceho výskumu zameraného na identifikáciu rozdielov medzi reálnymi a umelou inteligenciou generovanými portrétmi prostredníctvom analýzy vo frekvenčnej a textúrnej doméne. Skúmajú sa tri metódy: rýchla Fourierova transformácia (FFT), diskrétna kosínusová transformácia (DCT) a štatistické textúrne deskriptory založené na lokálnych binárnych vzoroch (LBP) a matici koexistencie na úrovni sivej (GLCM). Pomocou kontrolovanej sady obrazových údajov – reálneho portrétu, jeho klonu generovaného umelou inteligenciou a retušovanej verzie – sa demonštruje pracovný postup spracovania, vizualizácia a interpretácia výsledkov.