Simulácie dopadov zmien plodnosti a migrácie na budúci demografický vývoj na Slovensku a v jeho okresoch - Vaňo, Boris
Hoci je pojem náhradnej migrácie známy už niekoľko desaťročí, na nižšej ako celoštátnej úrovni sa často neuplatňuje. Článok skúma problematiku na celoštátnej aj okresnej úrovni na Slovensku. Okrem migrácie sa modelujú aj teoretické scenáre plodnosti. Úmrtnosť sa zohľadňuje len v jednom scenári. Cieľom simulácií je prispieť k pochopeniu a kvantifikácii budúcej veľkosti a vekovej štruktúry obyvateľstva v závislosti od rôznych variantov plodnosti a migrácie. Článok hľadá scenáre plodnosti a migrácie, ktoré zabezpečia stabilný vývoj veľkosti a vekovej štruktúry obyvateľstva, čím sa zachová súčasný počet a priemerný vek obyvateľstva. Článok ukazuje, že tieto scenáre sú, s niekoľkými výnimkami, teoretické, keďže pokles veľkosti obyvateľstva a nárast priemerného veku obyvateľstva sú nezvratné. Je zrejmý silný vplyv populačnej hybnosti. Vysoká populačná dynamika pred rokom 1989 spôsobila, že veľké kohorty dosiahli seniorský vek, a ani extrémne vysoké miery migrácie a plodnosti nemôžu tento trend zvrátiť. Výnimku predstavuje len niekoľko okresov v niektorých scenároch.