Nové trendy v medzinárodnom podnikaní - Kondek, Jozef
Súčasné trendy v medzinárodnom obchode a medzinárodnom manažmente, ktoré sú poháňané digitalizáciou, organizačnou agilitou a rastúcim významom udržateľnosti a princípov ESG. Teoretická časť syntetizuje kľúčové prístupy formujúce moderné cezhraničné operácie s dôrazom na digitálne nástroje, hybridnú prácu a strategické partnerstvá. Empirická časť aplikuje tieto poznatky na spoločnosť Nestlé S.A. s použitím verejne dostupného firemného reportingu a ukazovateľov výkonnosti za roky 2023 – 2024. Výsledky naznačujú návrat k pozitívnemu reálnemu internému rastu v roku 2024 spolu so slabším organickým rastom v porovnaní s rokom 2023, zatiaľ čo ziskovosť sa zlepšila z hľadiska hrubej marže. Praktické odporúčania zamerané na pokročilú analytiku a umelú inteligenciu, transparentnosť dodávateľského reťazca, organizačnú agilitu a inovácie zamerané na udržateľnosť s cieľom posilniť konkurencieschopnosť na globálnych trhoch.