Challenges in Implementing Green Technologies in Airport Infrastructure - Koščáková, Martina
Problematika implementácie zelených technológií v rámci letiskovej infraštruktúry a analýza hlavných prekážok, ktoré bránia ich širšiemu uplatneniu v praxi. Identifikácia a klasifikácia prekážok ekologickej transformácie letísk a navrhnutie možných riešení, ktoré môžu prispieť k udržateľnejšiemu rozvoju leteckého sektora. Definícia konceptu zelených technológií a predstavenie ich typológie podľa oblastí použitia. Na základe metódy viacerých prípadových štúdií skúmanie šesť vybraných letísk z hľadiska identifikovaných prekážok, úrovne udržateľnosti a aplikovaných riešení. Výsledky ukazujú, že medzi najčastejšie prekážky patria vysoké počiatočné investičné náklady, zložité povoľovacie procesy, nízka ekonomická návratnosť, obmedzené odborné kapacity a nedostatočná medziinštitucionálna koordinácia. Návrhy zamerané na legislatívne zmeny, finančné stimuly, rozvoj ľudských zdrojov a podporu inovácií.