Operational Efficiency Assessment of Selected Airlines - Hanák, Peter
Hodnotenie prevádzkovej efektívnosti leteckých spoločností s dôrazom na ich ukazovatele výkonnosti. Porovnanie dvoch typov leteckých spoločností - tradičné letecké spoločnosti a nízkonákladové letecké spoločnosti - ktoré prevádzkujú lety z Medzinárodného letiska Košice na Slovensku. Na analýzu bola použitá moderná metóda hodnotenia efektívnosti, Analýza obalu dát (DEA - Data Envelopment Analysis), ktorá umožňuje porovnanie organizačných jednotiek na základe ich vstupov a výstupov a identifikuje efektívne subjekty. Zistenia vyzdvihujú význam trhovej konsolidácie a potenciál strategických aliancií, ktoré môžu zvýšiť konkurencieschopnosť a efektívnosť leteckých spoločností. Výsledky prispievajú k lepšiemu pochopeniu faktorov ovplyvňujúcich výkonnosť a postavenie leteckých spoločností v súčasnom európskom sektore leteckej dopravy.